Pečeme Vám do noty ...
chléb, rohlíky, koláče... prostě samé dobroty
zdroj: http://nopalovychleb.cz
Nopal – opuncie (Opuntia Ficus Indica) je tradiční latinskoamerická zelenina. Do jídla ji začali přidávat již staří Mayové před 8-9.000 lety. Dnes je tento kaktus používán pro své ojedinělé nutriční hodnoty v potravinářském průmyslu a po laboratorním zpracování i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Do České republiky se Nopal dováží přímo z Latinské Ameriky, kde se pěstuje na nejúrodnějších, výživově nejbohatších polích sopečného původu, pod sopkou Popokatepetl. Do pečiva se přidává ve formě Nopalového prášku – moučky, která se vyrábí sušením a rozemletím kaktusových listů.
Díky pečivu, které jíme každý den, tak můžeme celkem snadno udělat pro tělo něco prospěšného, protože tento kaktus je vskutku výjimečná potravina s komplexním obsahem živin.
Vláknina
Nopal je bohatým zdrojem nerozpustné i rozpustné vlákniny, která má řadu pozitivních účinků na lidský organismus.
Aminokyseliny
Nopal obsahuje 17 esenciálních pro tělo nezbytných aminokyselin z celkového počtu 21, které se v přírodě vyskytují.
Vitamíny
Nopal je vynikajícím zdrojem důležitých vitamínů v přírodní formě. Obsahuje:
· Vitamin A (beta-karoten)
· Vitamin B6 (pyridoxin)
· Vitamin C (kyselina askorbová)
· Vitamin E (tokoferol)
· Vitamin B1 (thiamin)
· Vitamin B2 (riboflavin)
· Vitamin B3 (niacin)
· Vitamin B5 (kyselina pantotenová)
· Vitamin B9 (kyselina listová)
Minerály
Nopal obsahuje 10 základních minerálů:
· Vápník
· Měď
· Železo
· Hořčík
· Mangan
· Fosfor
· Draslík
· Selen
· Sodík
· Zinek
Nopalový chléb - leták | 22517_letak_ Nopal.jpg | 614.587 kB |